Makkelijker vanuit het buitenland bouwen in Suriname

Stichting Bow Asisteri maakt het voor Surinamers, in het buitenland, eenvoudiger om te bouwen in Suriname. Vaak willen ze eerst hun huis bouwen voordat ze verhuizen naar Suriname, maar vanuit het buitenland weet men vaak niet waar ze aan toe zijn. De stichting zal zich in de eerste plaats richten op mensen van Surinaamse afkomst in Nederland, omdat daar de grootste groep woont, maar is bedoeld voor iedereen die wil bouwen in Suriname en een goede begeleiding kan gebruiken.

Het idee van de stichting werd geboren nadat de directeur, Siegmien Staphorst, een vriendin uit Nederland te hulp schoot die een woning in Suriname wou bouwen. Zij wou op de aan haar uitgebrachte offerte graag een second opinion. De woning kon voor tien duizenden euro’s goedkoper worden gebouwd, voor dezelfde kwaliteit. Na onderzoek bleken er meer personen te zijn die zich een soortgelijek situatie bevonden, en de oprichting van de stichting geschiedde in 2014 door Georgine Acton.

Wanneer men niet zelf fysiek aanwezig is om een huis te laten bouwen,  is het van belang dat men erop kan vertrouwen dat er een oogje in het zeil wordt gehouden bij de bouwactiviteiten. Maar de diensten van Stichting Bow Asisteri gaan verder, denk hierbij aan: advies en begeleiding bij het vinden van de juiste aannemer, een geschikt perceel, voorgangs- en kwaliteitscontrole bij de bouwactiviteiten, bewaking van de tijdplanning en het budget, toezicht op de totale uitvoering, en juridische begeleiding.

Het bestuur van Stichting Bow Asisteri wordt ondersteund door een deskundig technisch team onder leiding van Frank Oldenstam, die bekend is met o.a. zelfstandige aannemers en bouwtekenaars. Daarnaast wordt er ook een waardevolle bijdrage geleverd door Ferdy Purperhart die bouwkundige- en makelaars deskundige is. Door de samenstelling van het bestuur en de technische ondersteuning, is ervaring uit verschillende disciplines, betrokken bij het bouwproces, gebundeld.

15 september 2017 06:56